Wie bepaalt de hoogte van jouw inkomen?

Wie bepaalt de hoogte van jouw inkomsten

Is dat je werkgever?
Je (potentiële) klant?
Je man of vrouw?
De markt?
De overheid?

Of jij?

Als je eerlijk antwoord op deze vraag moet geven. Kun je dan het laatste antwoord geven? Ben jij diegene die de hoogte van je inkomsten bepaalt? Weet je het zeker?

De meeste mensen bepalen niet zelf de hoogte van hun inkomen, maar laten dit bepalen door externe factoren. Je werkgever bepaalt wat jij mag verdienen, je klant bepaalt wat het tarief is waar hij je voor inhuurt, klopt toch?
De markt bepaalt dat jouw tarief niet ‘marktconform’ is en aan de sollicitatietafel wordt je verteld dat je nieuwe werkgever je een ‘marktconform’ salaris betaalt.  Wat werkgevers en opdrachtgevers hiermee trachten is jouw tarief of salaris zoveel mogelijk in een hokje te plaatsen, dat maakt het begrijpelijk voor iedereen en ontstaan er geen excessen en ongelijkheid. Vanuit die optiek is dat geen gekke gedachte. Maar, dient het jou?

De keerzijde hiervan is namelijk juist dat er ongelijkheid ontstaat. Doe jij hetzelfde werk als jouw buurman, met exact dezelfde uitkomst? Lever je hetzelfde resultaat? Ik denk het niet, maar wellicht zit ik ernaast.
Als je je inkomen (je salaris of tarief) door externe factoren laat bepalen doe je jezelf daarmee dan ook eigenlijk tekort. De externe factor (zoals een werkgever of ‘de markt) beslist wat jouw werk waard is.

Was je je hiervan bewust?

Afhankelijk van je werkgever of opdrachtgever

Als je erover nadenkt, plaatst dit je dan ook niet in een afhankelijkheidspositie ten opzichte van je werk- of opdrachtgever? Wanneer jouw werk- of opdrachtgever jouw salaris of tarief bepaalt, en niet jij, maakt dit dan niet dat de werkgever of opdrachtgever op een bepaalde manier boven je staat?

Een dergelijke positie is, als je het mij vraagt, om te beginnen al niet een heel fijne positie. Bedenk je maar wat jouw uitgangspositie wordt wanneer je wilt onderhandelen over een hoger salaris of tarief, wat tegenwoordig vaker gebeurt gezien de kosten voor levensonderhoud steeds meer stijgen en iedereen graag iets meer geld verdient om de inflatie bij te kunnen benen. Je hebt je eerder afhankelijk opgesteld en de werkgever of opdrachtgever jouw salaris of tarief laten bepalen, dus in welke positie zit je nu je meer wilt? Precies, in diezelfde positie. Je bent afhankelijk (geworden).

Wat voor gevoel geeft dit jou als je dit leest?

Je waarde ontdekken, je vaardigheden verbeteren en je inkomen claimen

Nu zal je wellicht denken: ‘dat is mooi allemaal maar ik kan niet zomaar bij een nieuwe baan zeggen wat ik wil verdienen en er maar van uitgaan dat ze zit gaan betalen’. Waarom kan dat niet? Welke weerstanden heb je daar zelf? Waar ben je bang voor?

Als jij weet wat voor impact je maakt, welk resultaat je neerzet en je weet wat voor beloning daar tegenover mag staan, dan kun je dat wel degelijk.Past dat niet in het functiehuis van de werkgever of is dat meer dan wat hij in gedachten heeft kun je er eens over nadenken of je daar dan wilt (blijven) werken. Zou je niet liever ergens werken waar je gezien en gehoord wordt, en je betaald wordt voor dat wat jouw werk waard is?
De andere kant is dat je, als je daar echt graag wilt werken, inlevert op jouw gewenste salaris of tarief. Er zijn altijd keuzes, maar maak die vooral vanuit een krachtige opstelling en niet vanuit een opstelling waarin je afhankelijk bent.

Hoe ontdek ik wat mijn waarde op de arbeidsmarkt is?

Dat is waarschijnlijk de volgende vraag die je graag beantwoord ziet. Want, leuk deze motivational speech dat je je waarde moet claimen en anders lekker weg moet lopen maar dan moet je je waarde wel weten. Dus erg hulpvol was het mogelijk tot nog toe niet voor je, ik wilde je echter graag eerst wat inzichten tonen.

Laten we meer inzoomen op jouw waarde. Het is van belang om eerst goed op een rijtje te zetten welke impact je maakt, wat jij neerzet met jouw werk. Heb je dit helder voor ogen? Weet je wat jij anderen brengt met de dingen die je iedere dag doet? Wat voor verandering creëer jij? Wat zet je neer?

Dit zijn moeilijke vragen, die je niet altijd zelf goed kunt beantwoorden omdat je meestal blinde vlekken hebt voor de dingen waar je goed in bent. Wil je hier dieper in duiken kan mijn Minicourse Claim het inkomen dat jouw werk waard is je mogelijk helpen. Het kost je 30 minuten maar brengt je gegarandeerd een hoop inzichten op dit vlak.

Heb je dat op een rijtje dan is het van belang om te gaan kijken naar het prijskaartje dat je hieraan hangt.
Ik zeg altijd dat de ‘marktwaarde’ er niet toe zou mogen doen, het gaat namelijk om de waarde die jij brengt, het gaat om de impact die jij met jouw werk maakt. Echter, de marktwaarde is wel handig om als richtlijn te gebruiken. Dus, je kunt kijken naar wat de markt ‘gemiddeld betaalt’.

Hoe resoneert dit bedrag met je? Hoe voelt het in je lijf? Big no no? Dat zal het voor veel mensen zijn, omdat veel mensen minder betaald krijgen dan ze daadwerkelijk mogen verdienen met de impact die zij maken.

Vind je het lastig een prijs te bepalen voor je werk? Dat is totaal begrijpelijk, het is ook lastig. Met veertien jaar ervaring op de arbeidsmarkt kan ik je daar een eind mee op weg helpen. Plan gerust een afspraak.

Wanneer je tevreden bent met de prijs die je hebt bedacht voor jouw werk kun je dit in praktijk gaan brengen. Je kunt je tarieven aanpassen en/of je werkgever om loonsverhoging vragen, of een nieuwe baan zoeken waar je dit salaris wel kunt verdienen. Vanuit loondienst zijn de grootste salarisstappen vaak gemaakt bij de switch naar een nieuwe baan.

Jouw nieuwe inkomen in de praktijk

Mooi gezegd allemaal maar ‘toen ging ik dat vragen en werd ik afgewezen’. Ja, dat kan gebeuren dat je dus niet met die opdrachtgever of werkgever matcht omdat je vraag te hoog ligt. Dat betekent niet dat jouw werk dit niet waard is. Dit is het moment waar je stevig in je schoenen mag gaan staan ALS jij echt geloof dat dit is wat jouw werk waard is. Dat is spannend, maar het is het waard. Geloof me maar.

Dit is het punt waar veel mensen uiteindelijk zullen toegeven aan de wens van de opdrachtgever want: ‘het is toch zo’n leuke baan’ of ‘ik heb het werk echt nodig’. En dat is niet erg, maar keuzes vanuit angst zijn meestal niet erg handig. Je levert daarmee iedere keer weer een stukje van je eigenwaarde in.

Er is een uitzondering: inleveren op je salaris of tarief omdat je weet dat je nieuwe werk- of opdrachtgever je iets te leren heeft, omdat je gebruikt kunt maken van een geweldig netwerk of omdat er andere kansen liggen. Het is dan aan jou te bepalen of dat het waard is.

Om die reden begeleid ik zowel ondernemers als mensen in loondienst hierbij, omdat het in je eentje best een eenzame route kan zijn om je waarde te verzilveren.

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Mijn naam is Tamara

Ik begeleid werknemers en ondernemers naar het inkomen dat hun werk waard is, waarbij ik inzicht geef in hun waarde en hun (onbenutte) potentieel.

Het kan zijn dat je nu te weinig geld verdient voor dat wat je doet, voor de resultaten die je neerzet, maar het kan ook zijn dat hetgeen wat je doet helemaal niet aansluit op jouw kwaliteiten, en je daardoor sowieso een mismatch bent voor het inkomen dat je wenst.
Want als je niet doet waar je goed in bent, welk resultaat zet je dan neer en welke impact maak je?

Als Toegepast Cognitief Psycholoog met veertien jaar ervaring als recruiter, jobhunter en mentor/coach voor recruiters, CEO’s en HR-managers ben ik ervaren in het doorbreken van patronen en het stimuleren van veranderingen.