Voel je je niet gewaardeerd op je werk omdat je te weinig betaald krijgt?

Voel je je niet gewaardeerd op je werk omdat je te weinig betaald krijgt

Ik snap je helemaal. Ik heb mezelf ook lange tijd niet gewaardeerd gevoeld op mijn werk. Ik maakte te veel uren, werkte hard omdat ik passie voor mijn werk en hart voor de zaak had, maar ik vond dat de kwaliteit en het resultaat dat ik neerzette niet opwogen tegen de waardering die ik kreeg. Mijn beoordelingen waren altijd goed, maar buiten de beoordelingen om hoorde ik vaak niets, en mijn salaris was niet wat ik vond dat mijn werk waard was.

Ik heb daar lange tijd mee rondgelopen. Op een bepaald moment ben ik nóg meer mijn best gaan doen, in de hoop dat ze me dan wel zouden zien, maar dat leidde tot overspannenheid.

Ik snapte er niets van. Hoe kon zoiets mij overkomen? Ik ben de rust zelve en ik vond wat ik deed toch leuk? Alleen, tja, die werkgever snapte blijkbaar niet hoeveel ik waard was.

Ik voelde me niet gezien en niet gewaardeerd

Ik besloot voor mezelf te gaan werken; dan zou ik het heft echt in eigen handen kunnen nemen! Mijn ervaring bleek echter anders. Als zzp’er moet je snel kunnen leveren, kwaliteit bieden en soms tegen een tarief werken dat onder druk staat in een markt waar nog tientallen anderen zich aanbieden.

Snel leveren en kwaliteit bieden waren voor mij geen probleem, maar niet tegen een tarief waar ik niet achter kon staan. Toch pakte ik die opdrachten. Weet je waarom? Omdat ik graag wilde werken, het bedrijf leek leuk en de opdracht leek alsof het me weer een stapje verder zou kunnen helpen. In mijn achterhoofd wist ik echter dat ik mezelf tekortdeed, dat ik weer afbreuk deed aan de waarde die ik leverde en dat ik niet stond voor het tarief dat ik daarvoor vroeg.

Op zoek naar verandering, meer waardering en betere inkomsten

Het voelde nog steeds niet lekker. Ik deed mijn ding en haalde plezier uit mijn werk en het feit dat ik zelf kon bepalen voor welke klanten ik kon werken, maar het bleef knagen dat ik niet het tarief ontving dat ik vond dat ik verdiende.

Ik heb er veel gesprekken over gevoerd met andere ondernemers, die aangaven dat het geen goed idee was mijn tarief te verhogen. Dan zou ik namelijk geen ‘marktconform’ tarief meer hebben.

Ik heb veel verschillende businessmodellen geprobeerd en mezelf tal van keren opnieuw uitgevonden om er uiteindelijk achter te komen dat het allemaal bij mij begint.

Ik moet mezelf waarderen, en als ik dat niet doe, zal een ander dat zéker niet doen!

Sindsdien sta ik krachtig voor wat ik lever, voor wat mijn werk waard is. Ik trek geen klanten meer aan die onderhandelen over mijn prijzen, en ik voel me meer dan ooit gezien, vooral door mezelf. Ik waardeer mezelf en mijn werk eindelijk op waarde. Ik heb geen externe validatie meer nodig en bovenal sta ik krachtig voor waar ik in geloof: de waarde van mijn werk en de impact die ik maak.

Wil je veranderen of wil je hetzelfde blijven?

Ervaar je dit ook? Dan heb je dus twee opties; je kunt blijven doen wat je doet en je iedere dag met steeds meer weerzin naar je baan slepen omdat iedere dag een stukje van je eigenwaarde afbrokkelt. Dit heeft niets te maken met je werkgever, maar alles met jezelf. Jij maakt de keuze om niet te veranderen.

Of je kunt ervoor kiezen deze vervelende spiraal nu te doorbreken, je eigen plafond te doorbreken, je blokkades op te heffen en je waarde te claimen.

Jij maakt de keuze, ook als je hem niet maakt. Geen keuze maken, is ook een keuze maken.

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Mijn naam is Tamara

Ik begeleid werknemers en ondernemers naar het inkomen dat hun werk waard is, waarbij ik inzicht geef in hun waarde en hun (onbenutte) potentieel.

Het kan zijn dat je nu te weinig geld verdient voor dat wat je doet, voor de resultaten die je neerzet, maar het kan ook zijn dat hetgeen wat je doet helemaal niet aansluit op jouw kwaliteiten, en je daardoor sowieso een mismatch bent voor het inkomen dat je wenst.
Want als je niet doet waar je goed in bent, welk resultaat zet je dan neer en welke impact maak je?

Als Toegepast Cognitief Psycholoog met veertien jaar ervaring als recruiter, jobhunter en mentor/coach voor recruiters, CEO’s en HR-managers ben ik ervaren in het doorbreken van patronen en het stimuleren van veranderingen.