Wat moet ik zeggen als een opdrachtgever vraagt mijn tarief te verlagen?

Wat moet ik zeggen als een opdrachtgever vraagt mijn tarief te verlagen

Nee.

Zo, dat was mijn blog. Tot de volgende keer!

Hier zit natuurlijk wel wat nuance in. De vraag die je jezelf hierbij kunt stellen is: ‘Als ik dat doe maak ik dan een keuze vanuit angst of vanuit overvloed?’ Ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Keuzes vanuit angst zien er zo uit:
– ‘Wat als ik geen andere opdracht tegen kom? Ik kan maar beter ‘ja’ zeggen’.
– ‘Wat als ik nee zeg en afgewezen word?’.
– ‘Wat als ze denken dat ik mezelf uit de markt prijs?’.
En zo nog wat meer wat als-en

Keuzes vanuit overvloed zien er zo uit:
– ‘Ik kan hier flink wat leren, dus ik ben best bereid mijn tarief te verlagen.’
– ‘Dit lijkt me een plek die mij kan helpen mijn netwerk uit te breiden, dus ik verlaag mijn tarief maar wel op mijn voorwaarden.’

Zie je het verschil? Keuzes vanuit angst zijn nooit handig, het brengt je namelijk niet heel veel meer dan angst en je begeeft je vervolgens op een frequentie waar je niet graag wilt zitten. Hiermee trek je zaken aan vanuit een energie die niet erg positief is.

Ga in ieder geval altijd het gesprek aan waarom de opdrachtgever of werkgever vraagt of je wilt zakken. Het geeft je veel informatie over zijn beweegredenen, en kan je helpen in jouw eigen keuzes.

Vasthouden aan jouw waarde

Waarom is het van groot belang vast te houden aan jouw waarde? Omdat iedere keer wanneer je dit niet doet, je een klein stukje van je zelfvertrouwen afbreekt. Je levert een stukje waarde in, in ruil voor iets anders. Als jij ervoor kiest dat die waarde gelijk staat aan wat je daarvoor inlevert dan is dat natuurlijk geen probleem. Zoals hierboven gezegd, het is prima om te zakken wanneer jij ziet dat je ontzettend veel waarde uit de opdracht kunt halen.

Alles is goed, laat je vooral door mij niet vertellen wat al dan niet goed is. Voel zelf aan waar je over je eigen grenzen gaat.

Hoe herken ik mijn grenzen?

Dit is dan wellicht je volgende vraag, want dit soort keuzes gaan vaak snel. Soms omdat je onder druk wordt gezegd en soms omdat je hoofd al beslist voordat je je hart hebt kunnen laten spreken.

Je grenzen tref je in je lijf. Je gevoel is een onmisbaar kompas. Ik raad je aan te oefenen meer naar je gevoel te kunnen luisteren. Het vertelt je wanneer je bepaalde keuzes beter wel of niet kunt maken en is een betere raadgever dan je hoofd, als je het mij vraagt.

Houd vast aan je waarde en trek waarde aan

Wanneer jij vasthoudt aan je waarde zul je gaan zien dat je mensen, bedrijven, klanten aan zult gaan trekken die daarbij horen. Je zal gaan merken dat je niet langer meer hoeft te onderhandelen over je tarief omdat je tarief geaccepteerd wordt, jij staat namelijk stevig voor dat wat je vraagt en je kunt beargumenteren waarom. Power meets power 😊

Vind je dit lastig in de praktijk uit te voeren of zie je dit totaal niet voor je maar wil je er wel mee aan de slag? Kijk dan eens of mijn Strategiegesprek interessant voor je kan zijn.

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Mijn naam is Tamara

Ik begeleid werknemers en ondernemers naar het inkomen dat hun werk waard is, waarbij ik inzicht geef in hun waarde en hun (onbenutte) potentieel.

Het kan zijn dat je nu te weinig geld verdient voor dat wat je doet, voor de resultaten die je neerzet, maar het kan ook zijn dat hetgeen wat je doet helemaal niet aansluit op jouw kwaliteiten, en je daardoor sowieso een mismatch bent voor het inkomen dat je wenst.
Want als je niet doet waar je goed in bent, welk resultaat zet je dan neer en welke impact maak je?

Als Toegepast Cognitief Psycholoog met veertien jaar ervaring als recruiter, jobhunter en mentor/coach voor recruiters, CEO’s en HR-managers ben ik ervaren in het doorbreken van patronen en het stimuleren van veranderingen.