Kan ik mijn mindset veranderen?

Ontwerp zonder titel (15)

Mindsets zijn een reeks aannames die helpen om complexe wereldbeelden te vereenvoudigen tot begrijpbare informatie, en vervolgens verwachtingen stellen op basis van deze aannames. Ter illustratie: Je zou kunnen geloven dat vier keer per week sporten vermoeiend is en dat hiervoor aanzienlijk doorzettingsvermogen vereist is. Deze overtuigingen beïnvloeden de keuzes die je maakt, omdat je risico’s en verwachtingen baseert op deze overtuigingen.

Het korte antwoord op de bovenstaande vraag is: ja, je kunt altijd je mindset veranderen, mits je bereid bent tot verandering en je bewust bent van je gedachten.

Je brein blijft gedurende je hele leven neuroplastisch. Dit betekent dat nieuwe neurale verbindingen, of mindsets, zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen en veranderen. Actief werken aan dit proces vereist bewustzijn van je huidige gedachten, acties en gevoelens. Het vermogen om je eigen gedrag te observeren maakt het gemakkelijker om vervolgens de stap te zetten naar het transformeren van je mindset.

Laten we eerst dieper ingaan op de theorie over wat een mindset precies is en welke soorten mindsets er bestaan.

Groei mindset versus Vaste mindset

Wanneer je gelooft dat wat je kunt en waar je toe in staat bent niet kan veranderen, spreek je van een ‘vaste mindset.’ Je gelooft dat dit niet kan veranderen. Hoe herken je een vaste mindset? Je herkent deze aan de volgende overtuigingen:

– “Die baan is niet geschikt voor mij omdat ik niet goed ben met social media.”
– “Ik kan niet afvallen omdat het in mijn genen zit dat ik snel aankom.”
– “Ik heb nog nooit voor een groep gestaan, en ik ben niet zo goed in spreken, dus ik neem die opdracht liever niet aan.”

Mensen met een vaste mindset zijn niet geneigd om fouten te accepteren en blijven vaak in hun comfortzone. Ze beschouwen fouten als tegenslagen en trekken direct conclusies over hun toekomstig succes.

Een groei mindset is logischerwijs het tegenovergestelde van een vaste mindset. Als je een groei mindset hebt, geloof je dat je in de loop der tijd kunt veranderen. Fouten zie je als een natuurlijk onderdeel van groei. Je omarmt feedback als een kans om te leren en te groeien. Met een groei mindset maak je fouten niet persoonlijk; ze zeggen niets over jou als persoon maar dragen juist bij aan je groei.

Welke mindset bevordert groei?

Na het lezen van het bovenstaande begrijp je wellicht dat een vaste mindset je vooral belemmert in zowel je persoonlijke als professionele groei. Mensen met een groei mindset zien doorgaans meer kansen en groeien sneller en vaker. Als je het verschil tussen deze twee mindsets begrijpt en je eigen mindset herkent, kun je inzien hoe je mindset je acties beïnvloedt. Wanneer je gelooft dat je ergens niet goed in bent, ben je terughoudend om het aan te pakken en te leren, wat je mogelijkheden voor promotie in de weg kan staan. Als je daarentegen gelooft dat je alles kunt leren, vergroot je je kansen op succes.

Het draait allemaal om hoe je denkt en de acties die voortkomen uit je overtuigingen.

Hoe je de architect wordt van je droomleven met een groei mindset

De manier waarop je naar zaken kijkt en de acties die daaruit voortvloeien, hebben invloed op de realiteit die je voor jezelf creëert.

Het is geen ingewikkelde materie; jij bent de schepper, de creator van je leven, puur door de keuzes die je maakt op basis van je overtuigingen.

Een van de meest bekende voorbeelden van wat een mindset kan bereiken, is het placebo-effect. Je hebt er vast weleens van gehoord. Na toediening van nepmedicatie rapporteren patiënten verbeteringen. Waarom? Omdat ze verwachtten dat het medicijn hen beter zou maken. Zo krachtig kan onze mindset zijn.

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan, het quantumveld in. Met je mindset kun je aantrekken wat je wilt. Dit heeft meer te maken met energie, maar als dit je interesseert, raad ik je aan dieper in te gaan op het werk van Bob Proctor en Joe Dispenza.

Wil je werken aan je mindset?

Zoals ik heb beschreven, is je mindset niet in beton gegoten. Je kunt je mindset veranderen, of dat nu vandaag, morgen, of gisteren was. Wanneer kies jij ervoor om aan jezelf te werken, je mindset te veranderen en de realiteit te creëren die je wenst?

Wil je hierover van gedachten wisselen? Voel je vrij om een gesprek met me in te plannen.

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Mijn naam is Tamara

Ik begeleid werknemers en ondernemers naar het inkomen dat hun werk waard is, waarbij ik inzicht geef in hun waarde en hun (onbenutte) potentieel.

Het kan zijn dat je nu te weinig geld verdient voor dat wat je doet, voor de resultaten die je neerzet, maar het kan ook zijn dat hetgeen wat je doet helemaal niet aansluit op jouw kwaliteiten, en je daardoor sowieso een mismatch bent voor het inkomen dat je wenst.
Want als je niet doet waar je goed in bent, welk resultaat zet je dan neer en welke impact maak je?

Als Toegepast Cognitief Psycholoog met veertien jaar ervaring als recruiter, jobhunter en mentor/coach voor recruiters, CEO’s en HR-managers ben ik ervaren in het doorbreken van patronen en het stimuleren van veranderingen.