Met welke woorden, oordelen en overtuigingen creëer je jouw werkelijkheid?
Hoe vaak denk jij na over de woorden die je uitspreekt? Nu zal je wellicht zeggen; ‘eigenlijk altijd want ik let heel goed op mijn woorden’
Dat zullen jouw gesprekspartners vast waarderen! Maar wat ik eigenlijk bedoel is: weet je wat de betekenis is achter de woorden die je gebruikt?
Als ik aan jou vraag wat de definitie (uit het woordenboek) is van goedkoop, kun je mij die dan vertellen? Wellicht niet, maar je hebt er wel een gevoel bij. Je bent namelijk opgevoed met deze woorden.
Iemand heeft besloten dat het woord ‘goedkoop’ het volgende betekent: ‘van weinig waarde’ en een ‘goede koop’ (Dikke van Dale).
Zie je de programmering op dit woord? Dit is wat de persoon die de definitie van het woord bedacht heeft wilde meegeven: iets wat niet veel geld kost is een goede koop.
En: wat is de definitie van de woorden ‘veel’ en ‘weinig, én wat is de lading van die woorden? Daarover later in dit blog meer.
Woorden hebben een energetische lading en creatiekracht
Door het uitspreken van woorden, welke woorden dan ook, zet jij iets in jouw kwantumveld neer (een oneindige energie waarin alles mogelijk is). De woorden die je op dagdagelijkse basis gebruikt creëren jouw realiteit. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de uitspraak ‘ik heb het druk’, die uitspraak gebruiken we nogal veel in Nederland. Nu kun je het echt druk hebben maar kan dat ook puur een ervaring zijn. En wat ga je ervaren wanneer je vaak uitspreekt dat je het druk hebt? Drukte en mogelijk zelfs tijd tekort! Met dit soort uitspraken creëer je schaarste in je dagelijkse realiteit.
Hoe werkt dat dan precies, het creëren van je realiteit door middel van de woorden die je gebruikt? Dat gaat zo: jij hebt gedachten, die gedachten leiden to woorden en vervolgens tot acties. Die acties leiden tot jouw dagelijkse realiteit. Vind je het leuk je hier wat meer in te verdiepen dan raad ik je aan het werk van cognitief psycholoog Carl Jung eens door te nemen.
Ben jij je bewust van wat je zelf door middel van jouw woorden, gegenereerd door jouw gedachten, in werkelijkheid voor jezelf creëert? En ben je je daarbij bewust van hoeveel oordelen in je woorden kunnen zitten en wat je hiermee voor jezelf creëert in je dagelijkse realiteit?
Ga eens na welke woorden je dagelijks gebruikt, sta hier eens bewust bij stil in een gesprek. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een post-it op je computer te plakken bij digitale gesprekken of een symbool in je schrift te tekenen, zodat je herinnerd wordt aan deze bewustwordingstraining tijdens gesprekken, vergaderingen of overleggen. Dit is de eerste stap tot bewustwording van de woorden die je gebruikt.
Besef daarbij dat het moed vergt om zo kritisch naar je woorden te kijken en je daarbij bewust te worden van welke woorden je in je vocabulaire zou kunnen veranderen om een andere werkelijkheid voor jezelf te creëren. Je moet hierbij continu alert zijn op wat je denkt, en dus wat je zegt – je gedachte wordt een actie. Achter de woorden die je gebruikt zitten gedachten en overtuigingen. Kun je bijvoorbeeld woorden die schaarste benadrukken, zoals ‘te weinig’ uit je vocabulaire schrappen?
Geld en woorden
Er zit heel erg veel ‘programmering’ en ‘oordeel’ in woorden die iets zeggen over geld. Denk maar aan het eerder genoemde woord ‘goedkoop’ = van weinig waarde. Dat is een oordeel. Is dat jouw oordeel? Waarschijnlijk niet, maar je gebruikt het woord wel. Dit soort programmering en oordeel is veelal vanuit de maatschappij of vanuit (jeugd)trauma ingegeven. Zo worden woorden als ‘veel’ en ‘weinig’ vaak gebruikt wanneer we het over geld hebben. Daarnaast passeren ‘duur’, ‘te veel’ en ‘te weinig’ ook dagelijks de revue. Gebruik jij dit soort woorden weleens als je het over geld hebt?
De woorden die je gebruikt geven direct een waardeoordeel over dat wat jij ‘te duur’ of ‘goedkoop’ vindt (we gebruiken ook nooit ‘te goedkoop’ waarom zou dat zijn, denk je?). Dat pakje boter voor €3,95 kun je duur vinden, ik niet. Is het pakje boter daarom duur? Nee, het is geen feit. Het is jouw mening. En waar komt het idee dat dat pakje boter duur is vandaan? Ben je een andere prijs gewend? Gun je jezelf geen pakje boter voor €3,95?. Hier kan van alles onder liggen.
Overigens is dit iets wat we allemaal weleens doen of hebben gedaan (ik ben er jaren geleden mee gestopt omdat het me niet hielp om te kopen wat ik echt graag wilde): boodschappen doen en bij ieder artikel naar de prijs kijken. Wanneer je iets ‘te duur’ vindt leg je het weg, ook al kun je het betalen. Soms voer je er een interne dialoog met jezelf over en koop je het toch. Wellicht met schuldgevoel.
Dit fenomeen is ongelooflijk interessant en wordt nog interessanter wanneer je je bewust wordt over wat je hiermee creëert. Voor mij ging er een nieuwe wereld open toen ik hiermee aan de slag ging, en ik daarmee een andere realiteit voor mijzelf kon creëren. Dit lukte me uiteindelijk door bepaalde woorden niet meer te gebruiken (maar dus vooral door bepaalde gedachten niet meer te hebben)
Zo kwam ik erachter dat ik een “schaarste-programmering” had op alles wat met geld te maken had. Ik gebruikte vaak woorden als ‘te weinig’ en ‘te duur’ en ‘niet genoeg’. Wat ga je ervaren als je dit soort woorden vaak uitspreekt? Exact, dan ga je ervaren wat je denkt en zegt. Ik ervaarde dus vooral te weinig geld, altijd schaarste. Terwijl ik genoeg geld had om mezelf te onderhouden, mijn rekeningen te betalen en leuke dingen te doen. Best vreemd toch?
Bedenk eens wat voor verschil het kan maken als je bovenstaand omdraait. Dus als je de energie gebruikt van overvloed. Wat zou dat voor je kunnen betekenen? Als je dus niet meer denkt in te weinig maar in genoeg? ‘Ik heb genoeg geld. Dat pakje boter is helemaal niet duur, dat pakje boter heeft precies de goede prijs.
Overtuigingen, ‘trauma’ en jouw gewenste salaris
Sinds ik vrouwen begeleid naar hun (onontdekte) potentieel en ik diepgaande gesprekken voer over thema’s als salaris en mindset merk ik pas hoe diep sommige overtuigingen verankerd zijn. Zo zijn er vrouwen die van huis uit al mee hebben gekregen dat je beter voor de kinderen kunt zorgen in plaats van te werken en geld te verdienen, waardoor er een enorm schuldgevoel op het verdienen van geld zit. Dit is een overtuiging die diep verankerd ligt en waar men zich niet altijd bewust van is.
Het idee hierbij is niet om per se te begrijpen waar die overtuigingen vandaan komen – dat hoeft echt niet altijd – maar wel om ervoor te zorgen dat we die overtuigingen buigen zodat we een andere realiteit neer kunnen zetten.
‘Trauma’s kunnen ons op een bepaalde manier naar zaken laten kijken, een manier die vaak niet behulpzaam is en ons daarom niet dient. Pas wanneer we ons bewust worden van ons “trauma” en wat dit creëert, kunnen we het veranderen.
Ik zet het woord trauma bewust tussen haakjes omdat dat woord tegenwoordig te pas en te onpas wordt gebruikt. Vanuit de psychologie kennen we deze definitie voor het woord trauma. Trauma kan echter veel breder zijn; wanneer je van je fiets valt en op je knie terecht komt kun je daarvan een trauma krijgen. Trauma hoeft dus niet altijd diep en heftig te zijn.
Overtuigingen kunnen ver teruggaan naar de kindertijd of zelfs generaties terug. Zo zijn mijn opa en oma bijvoorbeeld opgegroeid tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin vrijwel alleen maar sprake was van schaarste. Wat heb ik daarmee onbewust meegekregen over geld bijvoorbeeld?
Zoals hierboven aangegeven zie ik deze overtuigingen en trauma’s in praktijk ook veel terugkomen wanneer het gaat om de hoogte van het salaris. Vrouwen hebben hier bepaalde (onbewuste) overtuigingen over. Sommige vrouwen gunnen het zichzelf niet om ‘een goed’ (wat is goed?) salaris te verdienen, waardoor ze nooit echt groeien in hun salaris. Andere vrouwen geloven dat zij het niet waard zijn (en daarmee hun werk dus ook niet) ‘veel geld’ te verdienen.