Afhankelijk van één klant? Het grote gevaar voor interim zzp’ers

Ontwerp zonder titel (5)

Voer jij als zzp’er met name interim klussen uit? Zit je vaak langer op een opdracht bij één klant waar je het grootste gedeelte of al je inkomsten vandaan haalt? Dan raad ik je aan verder te lezen want je loopt risico. Ik leg je uit waarom en geef je inspiratie voor het beperken van dat risico.

Het uurtje-factuurtje model heeft zijn beste tijd gehad

Ja, echt. Betaald worden voor je tijd is een ontzettend oud fenomeen, het stamt uit de industriële revolutie (18e en 19e eeuw). Voor deze tijd werden mensen vooral betaald voor hetgeen zij leverde, dus meer voor de waarde die ze brachten. Met de komst van machinewerk, en mensen die de machines draaiende moesten houden een specifiek aantal uren per dag, werd het model in leven geroepen om betaald te krijgen voor de uren. Ik vertel er in deze video meer over.
Wellicht denk jij nu hetzelfde als ik, toen ik hier onderzoek naar deed en erachter kwam dat dit al een heel oude methode is; ‘hoe kan het dat we deze methode in 2024 nog steeds toepassen?!’
De arbeidsmarkt is zo anders, de wensen van mensen zijn anders, het werk is anders maar nog steeds houden we vast aan een model dat al honderden jaren oud is. Vreemd toch?

Als de zzp’er eigen baas is, waarom verandert hij dit dan niet?

Omdat het simpelweg nog steeds de meest gangbare en geaccepteerde manier is om een interim opdracht uit te voeren; op urenbasis. Gebaseerd op de tijd die je spendeert en je aanwezigheid. Klanten hanteren deze manier van belonen voor tijd omdat het ogenschijnlijk duidelijk en overzichtelijk is maar het is weinig transparant of eerlijk. Het kost moed om hiervan af te wijken, en het kost ondernemerschap skills en inzicht om een ander model voor jezelf neer te zetten. Een model gebaseerd op jouw waarde in plaats van je gespendeerde tijd. Maar weinig zzp’ers durven die stap te maken omdat de manier waarop ze nu hun werk uitvoeren ogenschijnlijk veilig, vertrouwd en stabiel lijkt, maar niets is minder waar.

Het meest gevaarlijke verdienmodel voor zzp’ers

Is het uurtje factuurtje model. Het schijnt de professionele en financiële groei van zzp’ers te belemmeren. Zzp’ers die dit model hanteren verdienen gemiddeld 20% minder dan freelancers die alternatieve facturatiemethoden toepassen. Wil je met dit model meer geld verdienen, zal je meer uren moeten maken want je uren zijn altijd gekoppeld aan het geld dat je verdient. Hierdoor kan tevens spanning ontstaan met als gevolg burn-out klachten.

Naast al die uren die je moet maken om je inkomsten binnen te halen heb je ook nog tijd nodig voor administratie, voor het uitbreiden van je netwerk, voor het zoeken naar nieuwe klanten wanneer je klus is afgelopen – wat te weinig zzp’ers doen – en allerlei andere zaken. Ik noem dat ‘aan je business werken’. Uren maken is ‘in je business werken’. Het voorkomt dus daadwerkelijk professionele groei, en in mijn optiek ook persoonlijke groei. Hoeveel tijd besteed je immers aan persoonlijke ontwikkeling, waarmee je juist je business kan laten groeien?

“Your level of success will rarely exceed your level of personal development”
– Jim Rohn

Heb je weleens nagedacht over zaken buiten je eigen controle die erg risicovol kunnen zijn voor het uurtje-factuurtje model, zoals het opheffen van het handhavingsmoratorium van Wet DBA? Momenteel zien we vooral heel veel zzp opdrachten ingetrokken worden of helemaal niet meer uitgezet worden. Met als resultaat dat veel zzp’ers die afhankelijk zijn van die ene klus, nu geen inkomsten meer hebben omdat ze geen nieuwe opdracht kunnen vinden.
Dezelfde impact had de pandemie in maart 2020. Opdrachtgevers sloten massaal de voordeur en zetten hun zzp’ers zelfs op straat.
Dit soort dingen gebeuren, we hebben geen controle over de economie, over de zaken om ons heen die in de wereld gebeuren en impact hebben op ons werk en ons inkomen. Waar we echter wel controle over hebben is risico’s van de zaken die om ons heen gebeuren zo klein mogelijk maken en de impact die dit heeft op ons werk en inkomen zoveel mogelijk beperken.

Welke andere verdienmodellen zijn er?

Heel erg veel! Het heeft ook geen zin om ze hier allemaal op te sommen, wel kun je inspiratie halen uit de verschillende vormen die er zijn en je inlezen (een kleine selectie).

Ik raad aan jouw wensen, jouw werkvoorwaarden, als uitgangspunt te nemen en vervolgens te kijken welk verdienmodel daarbij past. Met jouw werkvoorwaarden bedoel ik de voorwaarden waaronder jij wilt werken zoals aanwezigheid; wil je aanwezig zijn op kantoor of juist niet, wil je liever zelf bepalen waar en wanneer je werkt? Dan zijn interim klussen vaak niet de meest geschikte klussen. Wil je bijvoorbeeld meer klanten naast elkaar kunnen helpen, dan is een fixed fee dienstverlening een goede optie. Wil je een consistente inkomstenstroom én relaties met je klanten bouwen? Dan zou je eens kunnen kijken naar een abonnementsvorm. Het uitgangspunt is echter wel écht de voorwaarden waaronder jij wilt werken. Heb jij die helder voor jezelf? Wat zijn de omstandigheden waaronder je wilt werken? Op welke manier wil jij je geld ontvangen; voor, tijdens of na je geleverde dienst/product? Het zijn belangrijke zaken om helder te hebben wanneer je naar een ander dienstverleningsmodel wilt bewegen.

Wat kan ik nu als zzp’er doen als ik een ander businessmodel wens?

Ik laat je uiteraard niet achter zonder goede tip. Je kunt nu een aantal dingen doen als je niet meer tevreden bent met je huidige manier van ondernemen:
– maak voor jezelf helder wat jouw werkvoorwaarden zijn
– weet wat je de markt te bieden hebt; ben bekend met jouw resultaat en de impact die je maakt bij je klanten
– bedenk je hoe je dit om zou kunnen zetten naar een andere werkvorm met jouw werkvoorwaarden voorop
– verdiep je in andere businessmodellen, praat met collega zzp’ers die doen wat jij wilt doen en werk een eerste versie van je nieuwe dienstverlening uit
– test je nieuwe dienstverlening. Veel zzp’ers vergeten dit maar een testfase is ontzettend belangrijk. Luister naar je klanten, kijk of dit past bij je wensen, scherp aan en ga weer door.
– Ga aan de slag met een strategie voor je nieuwe dienstverlening; wat voor ondernemer mag je hiervoor worden? Wat mag je persoonlijk en professioneel veranderen?  Waar mag je aan werken, waar kun je in groeien? Hoe ga je je dienstverlening verkopen? Oftewel: hoe zorg je ervoor dat het een succes wordt?

Wil je daar hulp bij? Voel je vrij een gesprek met me in te plannen.

Regelmatig informatie in je mailbox die jou als zzp’er kan helpen naar meer vrijheid en flexibiliteit in je werk? Schrijf je helemaal onderaan deze pagina in voor mijn nieuwsbrief.

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Mijn naam is Tamara

Met veel plezier begeleid ik zzp’ers in het centraal stellen van vrijheid en flexibiliteit in hun werk. Hiermee kunnen ze niet alleen een mooier leven voor zichzelf creëren, maar ook van grotere waarde zijn voor hun klanten.

De meeste zzp’ers die ik spreek willen ontzettend graag betaald worden voor het resultaat dat ze maken en de waarde die ze leveren, en niet meer voor de tijd die ze nodig hebben om dat resultaat te behalen. Hun wensen veranderen en ze zijn op zoek naar een manier van ondernemen die hen meer vrijheid geeft en recht doet aan wat ze de markt en hun klanten te brengen hebben.

Dát is exact waar mijn expertise ligt en waar ik zzp’ers iedere dag met veel plezier in begeleid.

Werk onder jouw voorwaarden en krijg betaald voor je waarde!

Check jouw tarief

Krijg jij betaald voor de waarde die jouw werk heeft?

Reken met Dé Tariefcheck de waarde van jouw werk direct uit!