Hoe weet ik of ik de juiste carrière stap maak?

Ontwerp zonder titel (19)

Dat was zijn vraag. We kenden elkaar nog maar net. We hadden elkaar twee keer gesproken, maar de behoefte om uit zijn huidige situatie te bewegen werd steeds groter. Iets hield hem echter vast.

Waarom was dat?
Laten we eerst eens bekijken waarom mensen niet bewegen. De drie voornaamste redenen die ik voorbij heb zien komen waarom mensen zichzelf niet uit een werksituatie bewegen die niet goed meer is voor hen:

 1. Financiële stabiliteit
  Deze reden zie ik het meest voorbijkomen – en is tevens vaak een reden waarom mensen voor een baan kiezen als ze moeten kiezen tussen twee banen: geld. Veel mensen vinden zichzelf gevangen in een gouden kooi. Centjes houden hen op hun plek. Ze weten wat ze nu verdienen en weten niet of dit in een andere werksituatie behouden kan blijven. Het behouden van bekende financiële omstandigheden kan een belangrijke factor zijn waarom jij niet de sprong waagt naar iets nieuws.

 2. Comfort en bekendheid
  De meeste mensen gaan goed op comfort, jij ook? Het probleem is echter dat comfort je niet echt laat groeien. Als je voor groei kiest, moet je comfort loslaten, en als je voor comfort kiest, kun je vrijwel niet groeien. De meeste mensen hebben de neiging vast te houden aan bekende situaties, zelfs als ze ontevreden zijn. Dit alles uit angst voor het onbekende.

 3. Gebrek aan duidelijkheid of kansen
  Je hebt geen idee waar je moet beginnen en geen inzicht in waar jouw talenten gewenst zijn en waar je deze het beste tot uiting komen. Geen inzicht in je talenten en de kansen die je op de arbeidsmarkt hebt, kan een enorm obstakel vormen om een stap te zetten uit een onplezierige werksituatie. Logisch, want je hebt geen duidelijkheid en geen overzicht.

Hoe weet ik of ik de juiste carrière stap maak? Laten we teruggaan naar de vraag van mijn klant. Hij wilde namelijk wel bewegen maar wist niet precies hoe en waar naartoe, en er zat nog veel onzekerheid achter die keuze.

Je volgende loopbaanstap buiten je comfortzone

Ik kan je alvast antwoord geven op de vraag die mijn klant had: ‘Hoe weet ik of het de juiste keuze is?’. Hij wilde bewegen en na een aantal gesprekken gevoerd te hebben, wist hij ook welke kant hij op kon bewegen, maar hij wilde graag – van mij – weten of hij de juiste keuze zou maken.
En mijn antwoord is: niet, je weet nooit of het de juiste keuze is.

Het leven valt alleen van achteren naar voren te verklaren en je zult blij zijn dat je bepaalde dingen niet hebt kunnen voorzien, want ze gaven je de mogelijkheid te leren en je te brengen waar je nu staat.

Wat je probeert te doen met een vraag als ‘Is dit de juiste keuze?’ is zekerheid creëren in een situatie die juist om onzekerheid vraagt. In een situatie die juist om een sprong in het diepe vraagt. Je kunt deze vraag in reden nummer twee hierboven categoriseren; graag een beetje comfort bij deze keuze die ik buiten mijn comfortzone moet maken. Je comfortzone is een fijne plek, maar daar groeit niets. Je kunt dus zelf kiezen of je voor die groei gaat, en dus die stap maakt, of juist liever vasthoudt aan het oude vertrouwde en blijft zitten waar je zit. Ongelukkig, maar wel in het bekende.

Hoe elimineer je de onzekerheid voor je volgende carrièrestap?

Het lastige is, je wilt toch bewegen, dus hoe kun je nu die onzekerheid het hoofd bieden? Daar zijn tal van manieren voor. Eigenlijk is het je ‘systeem’ dat jou veilig wilt houden. Dus de vraag is – en dat is erg persoonsafhankelijk – wat is een manier om jouw systeem te kalmeren. Voor sommige mensen kan dat zijn informatie verzamelen en meer duidelijkheid creëren voor zichzelf. Zo kun je meer inzicht in je talenten opdoen en een goede match proberen te maken met de arbeidsmarkt, op onderzoek uitgaan waar jouw talenten het meest tot uiting kunnen komen en vooral waar jij jouw waarde kunt verzilveren. Zet eens op een rijtje waar je hart nu echt blij van wordt; wat maakt dat jij iedere dag je bed uitkomt? Welke impact hebben deze dingen op de wereld? Uiteindelijk kunnen we alles wat we doen terugvoeren naar een tweetal redenen waarom we ze doen: gezien worden en iets betekenen voor anderen.

Een andere manier kan zijn om je zenuwstelsel te kalmeren. Je zenuwstelsel raakt een beetje ontregeld wanneer je dingen doet die je uit je comfort halen, die mogelijk je veiligheid kunnen beïnvloeden. Niet gek, ons lichaam (en ons hoofd) wil ons veilig houden en dus in het comfort. Het gaat wat ver in dit blog verdere uitleg te geven over het zenuwstelsel, maar duik hier vooral in als je daarin geïnteresseerd bent.

Hoe je jouw route naar en door het oncomfortabele zo gemakkelijk mogelijk maakt, is ontzettend afhankelijk van wat voor jou werkt. Een manier om je zenuwstelsel te kalmeren kan bijvoorbeeld meditatie zijn of – mijn persoonlijke favoriet – in de natuur zijn. Je wilt je eigenlijk ontdoen van alle stress en prikkels. In een toestand van angst en stress kun je meestal ook niet de juiste keuzes maken – en opnieuw, wat zijn de juiste keuzes? – dus het is raadzaam je stress en angst zo laag mogelijk te houden wanneer je bepaalde (loopbaan)stappen wilt zetten.

Manieren om je volgende carrièrestap te zetten

Als we helemaal terug gaan naar de beweegredenen waarom je niet in actie komt terwijl je wel graag uit je huidige situatie wilt stappen, kun je die beweegredenen tackelen door het volgende te doen:

 1. Financiële stabiliteit – De oplossing
  Verkrijg duidelijkheid over wat je in kunt/wilt leveren (als dat nodig is, je kunt mogelijk ook werk vinden dat gelijk of zelfs beter betaalt). Maak gebruik van je spaargeld zolang het nodig is iets te vinden (of te bouwen) waar je blij van wordt – als je die keuze wilt maken en je daar echt voor wilt gaan.
  Bekijk welke rol geld voor je heeft in verhouding tot je werkgeluk
 1. Comfort en bekendheid – De oplossing
  Wat is belangrijker voor je? Werkgeluk en groei of comfort en bekendheid? Jij bent de enige die deze vraag kunt beantwoorden.
  Het kan helpen om overzicht te creëren in de stappen die je wilt nemen, en vooral om klein te beginnen. Je hoeft niet van vandaag op morgen iets nieuws te gaan doen. Begin eens op te merken waar je interesses naar uitgaan en volg dat spoor.
 1. Gebrek aan duidelijkheid of kansen
  Waar ben je goed in? Waar gaat je hart van aan? Welke impact kun je daarmee maken op de arbeidsmarkt? Welke werkgever of opdrachtgever zou daarop zitten te wachten? En vooral: op welke werkgever of opdrachtgever zit jij te wachten?
  Break it down: schrijf dit stapsgewijs uit en begin bij jouw wensen, jouw talenten en dat waar jij blij van wordt. Daarna kun je kijken wat je de markt hiermee kunt bieden (of wat de markt jou te bieden heeft.

Wat is nu de juiste keuze als ik wil gaan voor ander werk?

We maken de cirkel rond; die is er dus niet. De juiste beslissing is de beslissing die voor jou in dat moment goed voelt. Het gesprek dat ik dan ook met mijn klant hierover had:
‘’Wanneer is een keuze de juiste voor jou? Aan welke voorwaarden voldoet deze dan?’’
‘’Als ik voldoende verdien, ik me geen zorgen hoef te maken over mijn inkomen en ik plezier heb ik wat ik doe’’
‘’Ok, dan kunnen we in kaart brengen wat ‘voldoende’ is en wat ‘plezier hebben in wat je doet is’’.

Zie je wat we doen? We creëren duidelijkheid voor hem. De juiste keuze, dat is de keuze die hij maakt wanneer hij voelt dat het de juiste keuze is. Risico’s horen daarbij. De kans dat het niet uitpakt zoals je gehoopt had bestaat altijd en daar is niets mis mee. Het geeft je brandstof voor je volgende ervaringen.

Heb je hier moeite mee en wens je graag aanmoediging van iemand die je richting geeft op jouw route naar een volgende carrièrestap? Weet me dan te vinden.

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Mijn naam is Tamara

Ik begeleid werknemers en ondernemers naar het inkomen dat hun werk waard is, waarbij ik inzicht geef in hun waarde en hun (onbenutte) potentieel.

Het kan zijn dat je nu te weinig geld verdient voor dat wat je doet, voor de resultaten die je neerzet, maar het kan ook zijn dat hetgeen wat je doet helemaal niet aansluit op jouw kwaliteiten, en je daardoor sowieso een mismatch bent voor het inkomen dat je wenst.
Want als je niet doet waar je goed in bent, welk resultaat zet je dan neer en welke impact maak je?

Als Toegepast Cognitief Psycholoog met veertien jaar ervaring als recruiter, jobhunter en mentor/coach voor recruiters, CEO’s en HR-managers ben ik ervaren in het doorbreken van patronen en het stimuleren van veranderingen.